Gezond eten
Tips die je helpen om te kiezen voor gezond eten
Suiker doet je bloedsuikerspiegel schommelen en dat veroorzaakt een vervelende reactie: als je suiker eet, schiet de bloedsuikerspiegel omhoog, om na enige tijd weer te zakken. Door het zakken voel je je wat vervelend, je krijgt weer trek en verlangt dan meteen weer naar suiker. Dit is een vicieuze cirkel. Zeker als je graag gezond wilt eten en graag wat wilt afvallen dan is suiker iets waar je op moet letten.

Waarin zit de meeste suiker?
Suiker wordt verwerkt in bijna alle bewerkte producten zoals:
Sauzen: ketjap, mayonaise, curry/ketchup, slasaus, woksauzen
Brood: Bruin-, maar vooral witbrood
Broodbeleg: stroop, hagelslag, chocoladepasta, maar ook in vlees op brood zit suiker, jam (zo’n 60 gram per 100 gram is suiker)
Frisdrank: cola en andere frisdrank
Zuivel: ijs, yoghurt en melk met smaakjes (chocolademelk, 25 gram suiker in een beker van 250 ml)

Zorg voor variatie
Een gevarieerd menu zorgt ervoor dat je altijd trek hebt in wat je op tafel zet en met enthousiasme eet. Ook helpt het bij het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen: alle vitamines, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft. Afwisselen doe je door elke dag te kiezen voor verschillende groenten, fruit en granen. Er is, zeker in Nederland, ontzettend veel gezond eten te krijgen, dus probeer ook eens wat anders dan wortels en witlof.
Elke groente bevat weer andere vitamines en mineralen. Zo bevat pastinaak veel foliumzuur, mierikswortel en meiraap veel vitamine C en calcium, de snijbiet veel vitamine K en A. In plaats van aardappel kun je ook eens quinoa, boekweit of havermout bij je groenten eten. Probeer regelmatig originele recepten en je kunt alle dagen van de maand iets bijzonders eten.
De 80/20 methode
Een leuke tip om te kiezen voor gezond eten is te eten volgens de 80/20 methode. Maak voor jezelf ook nog wat lekkers. Dit betekent dat je 80% van de tijd kiest voor gezond en voedzaam eten en de resterende 20% van de tijd kun je zondigen tijdens een dieet. Sommigen eten bijvoorbeeld door de week altijd gezond en zijn daar streng in. In het weekend heb je ruimte voor iets lekkers: een patatje, een stuk chocola of een gezellige avond met chips en pinda’s.
Je kunt het natuurlijk ook per dag bekijken. Je eet de hele dag gezond, maar gunt je ‘s avonds een handje borrelnootjes. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jezelf in de hand kunt houden. Maar op deze manier gun je jezelf iets lekkers en kun je het de rest van de tijd beter volhouden.


Je lichaam zuiveren
Je lichaam bestaat voor 70% uit water en het heeft dit ook nodig om te zorgen voor een goede doorstroming. In onze verwarmde huiskamers en kantoren, waar de lucht vaak droog is, krijgen we meestal niet genoeg vocht binnen. Het is daarom belangrijk minstens 1,5 tot 2 liter water te drinken. Zet desnoods een timer, zodat je regelmatig een glas opdrinkt. Je hebt dit vocht nodig om te zorgen voor een goede stofwisseling, maar ook voor een optimale hormoonhuishouding, een goede nachtrust en je immuunsysteem. Drink niet teveel koffie, dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.
Eet voldoende vezels
Vezels helpen je darmen actief te houden, zodat je stofwisseling efficiënt verloopt. Te weinig vezels in je voeding merk je, doordat je last van verstopping krijgt. Vezels vind je in groente, volkoren granen, rijst en fruit.
Eet voldoende groenten en fruit
Al de vezels, vitaminen en mineralen die je in groente en fruit vindt, helpen je lichaam om goed te functioneren. Ze voorzien je lichaam van alle elementen om het draaiende te houden. Je lichaam is een complex mechanisme en heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig om zijn werk te kunnen doen. Daarom is afwisseling in je voeding zo belangrijk.

Eet met regelmaat
Er zijn veel mensen die maaltijden overslaan: het ontbijt overslaan of juist de lunch. Eten schiet erbij in of ze hebben op dat moment geen trek. Toch is dit niet het beste voor je lichaam.
Vooral je ontbijt is een belangrijke maaltijd. Het overslaan van het ontbijt wordt in verband gebracht met het ontstaan van diabetes en overgewicht zoals blijkt uit een onderzoek van Dr. Elizabeth Thomas van de Universiteit van Colorado (bron).
Maak een afspraak.
Zou je graag een afspraak willen maken? Dat kan! Ik help je graag telefonisch verder.
© 2020 - 2023 Ilone Riesebosch